Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2013 12:35 - Vox populi за АЕЦ Белене
Автор: aecbelene Категория: Новини   
Прочетен: 3618 Коментари: 5 Гласове:
3



imageАЕЦ „Белене“ е един сериозен проект за изграждане на българска атомна централа.  Проектът е за два енергоблока с обща производствена мощност от 2120 МВт,  с последно поколение ядрени реактори, тип ВВЕР 1000/В466, генерация 3+. Доставчик на ядрената технология – „Атомстройекспорт“, поддоставчици на системите за управление и контрол са френската „Areva“ и немската „Siemens“. През 2008 г. Проектът за АЕЦ Белене се характеризира като високодиверсифициран. Оборудването и горивото са руски, френски и немски са подизпълнители. Има немски стратегически инвеститор и инвестиционен заем от френска банка.

За момента в България има 4 ТЕЦ-а и 1 функционираща атомна централа АЕЦ Козлудуй. Според експертите, ТЕЦ-овете ще прекратят своята дейност към 2028 година като морално остарели. Същата е съдбата и на АЕЦ Козлудуй. Така към 2031година България ще остане енергийно необезпечена. За да се избегне това е важно сега да се гласува на референдума – „за“ или „против“, но да се гласува. Дали България ще търси алтернативни начини за добиване на нужната ни електроенергия или ще строи АЕЦ Белене трябва да се реши сега.

image

За пръв път от десетилетия в България се организира референдум, на който народът да направи своя информиран избор „за” или „против” развитието на ядрената енергетика у нас. В момента тече едномесечния срок на информационната кампания, с която българите ще бъдат запознати с последиците от избора на единия от двата варианта.

Формулировката на въпроса за допитването, инициирано от политици от различни партии, претърпя трансформация – от бъдещето на АЕЦ”Белене” до това, дали въобще да се развива ядрена енергетика в българия. Провежданият референдум по такъв стратегически за страната и региона въпрос се следи внимателно както от съседните държави, така и от Германия и Полша, които също наскоро взеха решения по отношение на ядрените си централи. 

До скоро политическите партии у нас имаха ясно изразени позиции: БСП и ГЕРБ бяха „за” (техни депутати са в Инициативния комитет за допитването), ДСБ и ЕНП - „против” (излишни непосилни разходи и оскъпяване на енергията), а България на гражданите обявиха бойкот на референдума. Неочаквано ГЕРБ смени позицията си и обяви, че по принцип подкрепя, но е конкретно „против” проекта АЕЦ”Белене”, с което наруши крехкия баланс между привържениците и противниците на ядрената енергетика у нас.

До деня на референдума остават 3 седмици, в които е необходимо организирането и провеждането на интензивна кампания в онлайн пространството, която да позволи българите да направят информиран избор, от който ще зависи бъдещето на децата им.

 




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. анонимен - Имам само един въпрос
11.01.2013 15:19
Наясно ли сте за какво точно и за какви цели и цена ще гласувате освен :
- разнопосочните "обяснения" на разни "партийни величия", видимо заинтересовани от изпълнението, или неизпълнението, на "проекта Белене" ;
- подхвърляните като сапунени балони по медии и митинги числа и цифри за "строителството", без да е ясно дали всичко и какво е включено в цената;
- популистни обещанията за "евтин ток" ;
- геройски гаранции за "безопасност". Завчера единият от двата реактора на румънската АЕЦ „Черна вода” беше изключен аварийно. По "някои данни" причина за изключването са станали нарушения в системата за охлаждане на електрическия генератор". А дали е само това ? Ами ако е нарушено охлаждането в "горещата зона". Ще спомена такава авария във "Фукушима". Втори ден се "компетентните органи" мълчат за причините и последствията от тази авария ?????????
- и пр . и пр. Запознатите знаят какво още е напълно неясно !
Но вие не знаете !
Значи ще гласувате просто някой да "преброи дивите зайци" в собствените си "ловни полета" заради ясни и неясни негови цели.
Но срещу пропиляни няколко десетки милиона лева, взети от моите и вашите пенсии, социални придобивки, заплати, здраве, обучение и пр.и пр.
Значи ще гласувате или по "партийна повеля", или срещу заплащане, или заради симпатия, или антипатия към някого, или ..."по принцип", пък ще видите какво ще стане ....
Този така наречен "референдум" е върховен изпит, но само за компетентни и обединени в името на бъдещето на България специалисти.
ТОВА Е БИЗНЕС ПРОЕКТ И НЕ Е ОТ КОМПЕТЕНЦИЯТА НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ "ЕЛЕКТОРАТ", НО ПОД ПЪЛНИЯ КОНТРОЛ ОТ НЕГОВА СТРАНА НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО МУ !
НЕЗАВИСИМО ОТ РЕЗУЛТАТИТЕ, НА 27 ЯНУАРИ ЩЕ БЪДЕ ОПОРОЧЕН В ЗАРОДИШ ЕДИН ОТ НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРИНЦИПИ НА СВОБОДНОТО , НАРОДНО ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕ !
ЗАРАДИ ЛИПСАТА НА ОСНОВНОТО ИЗИСКВАНЕ - ПЪЛНА ИНФОРМИРАНОСТ НА ГЛАСУВАЩИЯ !
Да живее демокрацията !
цитирай
2. aecbelene - Напълно съм съгласен с Вас. Преди ...
11.01.2013 15:41
Напълно съм съгласен с Вас. Преди всичко трябва да се направи информиран избор. Затова трябва да отсеем фактите от мненията на политиците.
цитирай
3. zaw12929 - България ще остане енергийно не...
15.01.2013 22:31
България ще остане енергийно необезпечена. За да се избегне това е важно сега да се гласува на референдума – „за“ или „против“, но да се гласува.
цитирай
4. boyanka - ще гласувам
24.01.2013 15:47
и аз смятам, че това е така, затова в неделя ще гласувам!
цитирай
5. belene - Липсата на пазар на тока от Белене вече лъсна съвсем
14.06.2013 19:31
АЕЦ „Белене“ е един сериозен проект за напутване с 10 милиарда евро.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aecbelene
Категория: Новини
Прочетен: 48064
Постинги: 17
Коментари: 20
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930