Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2013 10:48 - Референдум: Рунд III
Автор: aecbelene Категория: Новини   
Прочетен: 1888 Коментари: 0 Гласове:
2



Предлагаме ви двете мнения по повод цената за изграждането на АЕЦ Белене.

imageПРОТИВ
АЕЦ "Белене" ще струва много евтино – само 4 милиарда евра спо­ред споразуме­нието с "Атомстройэкспорт". С оскъпяването вече набъбва на 6,2 милиарда, а с лихвите по кредитите най-малкото се удвоява. И това не е всичко – една нова ядрена електроцентрала има съпътстваща инфраструктура – съхраняване на ядрените отпадъци, защита срещу интервенция, резервиране на мощ­нос­тите, свързване с ЕЕС. За свързване с електроенергийната система е необ­хо­димо изграждането на няколко електропровода 400 kV до подстанциите "Царе­вец" и "Ми­зия", преконфигуриране на мрежата 400 kV посредством връзка между подстанциите "Царевец" и "Пловдив" и други електропроводи на 400 kV и 110 kV. Общите капи­таловложения за тези връзки, а също за релейни защити, противоава­рий­на автоматика, диспечинг и др. дейности, задължение на НЕК е от порядъка на един милиард и петде­сет милиона лева, без оскъпяването и лихвите по кредитите. Затова и НSВC, ИПИ, ИЕМ и други анализа­тори определиха цената на авантюрата АЕЦ "Белене" над 20,6 ми­лиарда лева. Това са цифри, които е трудно да бъдат оспорени, освен със словоблуд­ство – най-евтина, ако не днес – утре ще е по-скъпа и т.н.

imageЗА
АЕЦ “Белене” е проектирана да работи с два реактора, всеки от които е с мощност от 1060 МВт, т.е. с обща мощност от 2 120 МВт.
Цената на така проектираната централа е около 8-8,5 милиарда евро. Цената на АЕЦ с два подобни по мощност блокове, които ще се строят в съседна Турция от руски производител, е вече с 40% по-висока, да не говорим за цената на аналогична по мощност АЕЦ, която Франция ще строи в Англия. В настоящия момент предлаганите от Русия АЕЦ са по-евтини от продаваните от други страни при съблюдаване на много високо качество.
Да се говори за окончателна цена на АЕЦ, която тепърва ще се строи, е твърде условно, защото тя непрекъснато расте в съответствие с процента на инфлация. Някои специалисти смятат, че с всеки изминал ден цената се увеличава с 2 милиона долара, а годината, както е известно, има 365 дни.

Както вече се отбеляза, построяването на АЕЦ “Белене” ще струва около 9 милиарда долара. Тази сума естествено е значителна и правителството “загрижено” обявява, че не може да натовари бъдещите поколения на страната с изплащането на тези пари, поради което прекратява изграждането на втората атомна електроцентрала.
Колко лева ще икономисаме ние – гражданите на България, от тези “грижи” на управляващите? Да разгледаме най-неблагоприятния случай за България, когато АЕЦ “Белене” е изцяло чужда собственост (Бчс). С какви разходи ще се натовари българският гражданин? Очевидно с никакви, освен плащането на тока, който ще е по-евтин, защото ще бъде произведен от ядрена централа. Какво ще струва на данъкоплатеца ако проектът АЕЦ “Белене” е изцяло български? В този случай държавата трябва да заплати пълната стойност на централата с пари, натрупани от предишни години от нашите бащи и деди, или със заем от чужди финансови инститиуции. Колкото условията на този заем са по-благоприятни (по-ниски лихви), толкова произведената електроенергия ще е по-евтина. Кой ще изплати този заем? Естествено ние, българските граждани, купувайки по-евтината електроенергия, която централата ще произведе, така както плащаме всички разходи по целия цикъл на производството на домати – от градината, където са произведени, до сергията, от която сме ги купили.
Очевидно “грижите”, които проявява правителството на ГЕРБ към своите граждани, прекратявайки проекта АЕЦ “Белене”, ще доведат до това, че ще купуваме по-скъп ток, произведен от неядрени централи.






Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aecbelene
Категория: Новини
Прочетен: 48115
Постинги: 17
Коментари: 20
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930