Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2013 18:05 - Референдум: Рунд VI: 7-и реакторен блок в АЕЦ "Козлодуй"
Автор: aecbelene Категория: Новини   
Прочетен: 3448 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageКакви са мненията по повод построяването на 7-и реакторен блок в АЕЦ “Козлодуй”.

ПРОТИВ
Тази идея се подхвърля в публичното пространство от някои политици единствено с цел да се оправдае пред българските граждани спирането на строежа на АЕЦ “Белене”. Обществеността трябва да знае, че за да се започне строеж на нов реакторен блок в Козлодуй, ще трябва да се получат съответните разрешения и одобрения от специализираните български и международни органи, което ще изисква един срок не по-малко от 7 години, след който ще започне строежът, отначало с изграждането на съответната инфраструктура и изкопаването на нов “гьол” за основата на реактора.
Идеята за изграждане на нов блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" се състои в това, че може да бъде спестена голяма част от съпътстващата инфраструктура - далекопроводи, подстанции и т.н. Освен това, тъй като там вече има изграден АЕЦ, обществената съпротива би била по-малка. Какви ще са спестените разходи обаче е трудно да се каже, защото  площадката трябва да мине нова лицензионна процедура, трябва да се изготви нов проект и да се изградят отново фундаментите на реакторите. Бившият директор на "Козлодуй" Йордан Костадинов (поддръжник на "Белене")  освен това обяснява, че голяма част от наличната инфраструктура трябва сериозно да се рехабилитира, тъй като е в експлоатация от 70-те години на миналия век. Изобщо прехвърлянето на оборудването на "Белене" в "Козлодуй" не е като да преместиш едно бидонче, по израза на премиера Бойко Борисов от времето, когато все още беше привърженик на АЕЦ "Белене".

ЗА

Въпреки че е политически мотивирано, за да отклони вниманието на спирането на АЕЦ "Белене", построяването на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" всъщност има поне няколко предимства. Първо, дава възможност да се състави нормална проектна компания и целият процес да протече по-добре, с по-малко рискове за държавата. Второ, отлага изграждането на нова ядрена мощност във времето, така четя да се появи, когато от нея наистина има смисъл. Дали обаче проектът ще е е по-евтин е трудно да се каже. Особено ако "Атомстройекспорт" откаже да си сътрудничи с американската "Уестингхаус", която прави предпроектното проучване за 7-ия блок на "Козлодуй". 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aecbelene
Категория: Новини
Прочетен: 47981
Постинги: 17
Коментари: 20
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031