Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2013 15:59 - Кой може да гласува на Референдума за АЕЦ "Белене"
Автор: aecbelene Категория: Новини   
Прочетен: 2633 Коментари: 0 Гласове:
1



imageНа 27 януари 2013г. ще се проведе национален референдум  за развитието на ядрената енергетика в България. В исторически план това ще бъде третият референдум в страната, но първи в периода на демократичната република. Гражданите на Република България ще гласуват с „ДА” или „НЕ” в отговор на следния въпрос:

Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

  Референдумът ще се проведе на 27 януари 2013г. (неделя). Място за провеждане на референдума - гласуването ще се провежда в съответните избирателни секции на територията на страната, включително на дипломатическите и консулски представителства на Република България, по актуализирани списъци за изборите за народни представители. За да можете да гласувате на националния референдум, вие трябва:
  • да имате право на глас
  • да имате постоянен адрес на територията на страната към деня на насрочване на референдума.
Гласуване по постоянен адрес: Избирателните списъци са изготвени по постоянен адрес и съдържат имената на гласоподавателите, номера и адреса на секцията. От 18 декември 2012г.избирателните списъци са поставени на публични места и на интернет страниците на общините. Всеки може да направи справка на място, на страницата на общината си или на сайта на ГРАО (www.grao.bg).
До 25 януари
са възможни промяна, дописване или вписване в избирателния списък  (напр.ако името ви липсва или има грешки). Необходимо да подадете молба до кмета на населеното място до 25 януари. При отказ от вписване можете в двудневен срок от съобщаването му да обжалвате пред Районния съд, който следва да се произнесе също в двудневен срок.
След 25 януари
вписването се извършва от Секционната избирателна комисия (СИК) в изборния ден. Отказът може да се обжалва пред Районната избирателна комисия (РИК), чието решение е окончателно.
Гласуване по настоящ адрес: Ако искате да гласувате по настоящ адрес е необходимо да подадете заявление до кмета на населеното място, в което е настоящият ви адрес, не по-късно от 12 януари.
Гласуване в чужбина:
Гласуването на българските граждани в чужбина се осъществява в образуваните избирателни секции и населените места, където има дипломатическо или консулско  представителство. За да бъде открита избирателна секция в чужбина е необходимо не по-малко от 20 гласоподаватели да са заявили желание да гласуват до 1 януари 2013г. включително в съответното дипломатическо или консулско представителство. Всеки гласоподавател, желаещ да гласува, подава отделно саморъчно подписано заявление в дипломатическото или консулско представителство лично или чрез писмо с обикновена или електронна поща, като в последния вариант се изпраща сканирано изображение на заявлението във формат PDF или TIFF .
Решението за откриване на избирателна секция извън граница се взима от ЦИК и се публикува на интернет страниците на ЦИК – www.cik.bg, на Министерство на външните работи – www.mfa.government.bg и на съответното дипломатическо и консулско представителство не по-късно от 5 януари. Образци на заявленията могат да се намерят отново на електронните страници на ЦИК и МВнР. Избирателните списъци съдържат имената на заявилите желание да гласуват в съответните дипломатически и консулски представителства български граждани. Ако не сте включени в списъка за гласуване в дипломатическо или консулско представителство на Република България, можете да бъдете вписани в допълнителната страница на списъка от Секционната Избирателна Комисия СИК след представяне на документ за самоличност (лична карта/паспорт/военна карта) и на декларация по образец, с която удостоверявате, че сте навършили 18 години към изборния ден включително, че не сте поставени под запрещение и не изтърпявате наказание лишаване от свобода и към деня на насрочване на референдума имате постоянен адрес на територията на страната. Обжалване на отказ от за допускане до гласуване или вписване: Отказът на СИК извън страната можете да обжалвате пред ЦИК по електронен път. ЦИК се произнася незабавно с решение, което се обявява веднага на интернет страницата на комисията.
Гласуване на хора с увреждания:
Ако сте с трайни увреждания и документ от ТЕЛК имате право да гласувате в подвижна урна. Необходимо е да заявите желанието си пред съответния кмет по постоянен или настоящ адрес не по-късно от 27 декември 2012г. писмено чрез заявление по образец, подписано саморъчно и подадено чрез писмо, факс или електронна форма. Към заявлението се прилага и копие   от документ на ТЕКЛ (НЕЛК). Ако сте с увреждане на опорно-двигателния апарат или зрението можете да гласувате в секция по избор. Секциите са специално обозначени и са на първия етаж. Гласувате с документ за самоличност и с декларация, че не сте гласували на друго място. Формулири на всички заявление и декларации можете да намерите на сайта на ЦИК www.cik.bg.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aecbelene
Категория: Новини
Прочетен: 48106
Постинги: 17
Коментари: 20
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930